’la danse de mardi gras’ sångtexter och betydelse

Cajun Mardi Gras Song, känd på franska Cajun som "La Danse de Mardi Gras" eller "La [Vieille] Chanson de Mardi Gras," är en grundpelare i Cajun Mardi Gras firande, och en viktig del i repertoaren för alla traditionella Cajun musikband.
Mardi Gras Song hörs oftast inom ramen för en traditionell Cajun Mardi Gras-körning och spelas när Mardi Gras "löpare" reser från hus till hus och ber om ingredienser för en gumbo. Mardi Gras Song är inte den enda låt som spelas, men det är en viktig musikalisk komponent till en fest som har rötter som är hundratals, om inte tusentals år gamla.

Historien om sången av cajun mardi gras

Som det är fallet med de flesta traditionella folksånger, är inte många detaljer kända om historien om "La Danse de Mardi Gras." Det är dock generellt sett att melodin är mycket äldre än texterna, eftersom dess modala ljud och melodiska form är en indikation på gamla bretonska (franska keltiska) melodier, som lätt kunde ha tagits med av Acadians genom deras resa från Frankrike till Kanada till sydvästra Louisiana. Texterna är helt klart nyare, men troligtvis också över 100 år gamla, och är inte helt standardiserade - olika grupper kommer att sjunga dem med små variationer.

Texter till 'la danse de mardi gras'

Observera att texterna till Cajun Mardi Gras Song inte är standardiserade, och många olika versioner visas. Denna uppsättning texter är ofta hörd, men är inte mer eller mindre "korrekt" än andra liknande versioner. Observera också att Cajun French är en fransk dialekt som inte har helt standardiserade stavningskonventioner; Jag har skrivit det mesta av detta med standardfranska stavningskonventioner såvida inte ordet eller frasen i sig är specifikt Cajun och därmed inte har någon "korrekt" standardfransk stavning.

På Cajun-franska
Mardi Gras kommer överallt,


Runt navets sväng,
Det händer en gång om året, bad om välgörenhet,
Ändå är det en potatis, en potatis eller gratoner

Mardi Gras är på en fantastisk resa,


Runt navets sväng,
Det händer en gång om året, bad om välgörenhet,
Hur som helst, det är en tunn höna eller tre eller fyra bomullskorn.

Kapten, kapten, för din flagga,
Låt oss gå till en annan granne,
Frågade om välgörenhet för de andra som kommer att följa med oss,
De andra som kommer för att gå med oss,
Ja, okra ikväll!


Översättning på engelska
Mardi Gras kommer från hela området, runt centrum av staden.
De kommer förbi en gång om året och ber om välgörenhet.
Ibland är det en sötpotatis, en sötpotatis eller fläskskal.

Mardi Gras är på en fantastisk resa runt stadens centrum.
De kommer förbi en gång om året och ber om välgörenhet.
Ibland är det en mager kyckling eller tre eller fyra majskolvar.
Kapten, kapten, vink din flagga, låt oss gå till en annan granne.
Be om välgörenhet för alla som kommer att följa med oss ​​senare,
Alla som kommer komma med oss ​​senare på gumbo ikväll!


Observera att de fetstilta linjerna i den franska versionen är "sing-along" -delar; musiker och publiken sjunger dem högt.

Viktiga inspelningar av 'mardi gras dance'

  • "La Danse de Mardi Gras" - Bee Deshotels: Detta är en utmärkt gammal fältinspelning av en musiker som heter Bee Deshotels, som var en stor sångare av gamla Cajun franska ballader. Många av orden skiljer sig (även om de är relaterade) till de som skrivs ut ovan, och sångmelodin framförs något annorlunda än många av de mer moderna inspelningar som finns tillgängliga. (Lyssna / ladda ner)
  • "La Danse de Mardi Gras" - The Balfa Brothers: The Balfa Brothers spelade in flera versioner av den här låten, som alla är banbrytande. Texterna liknar de som skrivits ut ovan, och sångmelodin är den som oftast hörs på Mardi Gras körningar idag. (Lyssna / ladda ner)
  • "La Danse de Mardi Gras" - Steve Riley and the Mamou Playboys: Detta är en enastående och dynamisk modern inspelning av Mardi Gras-låten, gjord av en av Louisianas mest populära artister. Texterna är nästan identiska med vad du kommer att se ovan, och melodin är den som oftast hörs på Mardi Gras-körningar idag (förutom det dramatiserade slutet, vilket passar bra för inspelning och framförande; inte så mycket att försöka få ett gäng halvberusade löpare att sjunga i samklang medan de jagar kycklingar). (Lyssna / ladda ner)
  • "La Vieille Chanson de Mardi Gras" - Cedric Watson: Denna version av Mardi Gras-låten är en kreolsk version, stilistiskt och strukturellt annorlunda än Cajun-versionen, men med samma rötter. Det är en rolig, livlig version som spelas av den kommande kreolska spelmannen Cedric Watson, och det är värt att lyssna av "jämför och kontraster" skäl, liksom bara för att det är fantastiskt. (Lyssna / ladda ner)