Definiera bi-nyfikenhet och mer om sexualitetsspektrumet

Det finns aldrig rätt eller fel tid att ifrågasätta vår sexualitet. Det finns många termer som flyter runt, särskilt idag när fler delar av sexualitetsspektret ser positiv representation i media.

Uttrycket "bi-nyfiken" avser personer som är intresserade av att ha samma sexuella upplevelse utan att nödvändigtvis märka sin sexuella läggning som bisexuell. Att vara bisexuell eller bi-nyfiken är helt normalt. Dr. Alfred Kinsey gjorde framsteg när det gäller att förstå sexualitet på 1940-talet, och tillsammans med ett forskargrupp utvecklade han Kinsey Scale, som används för att bestämma var man faller i sexualitetsbinern. Någon som är helt rak är en noll; en sex skulle anses vara helt homosexuell. Det är fullt möjligt att känna att du är en (övervägande heterosexuell, bara förresten homosexuell) eller en fem (övervägande homosexuell, bara förresten heterosexuell) eller någonstans däremellan.

Det finns kvinnor som trodde att de var lesbiska som plötsligt befann sig förvirrade och lockade till en man. Dessutom finns det kvinnor som trodde att de var raka och sedan befann sig förvirrade och lockade till en annan kvinna på vägen. Kvinnor som trasslar sig i dessa situationer vet ofta inte hur man märker sig själva, och att säga att de är nyfikna är ett sätt att knyta ihop allt.

Vad det betyder att vara "bi-nyfiken"

Människor med intresse för bisexualitet, eller misstänker att de själva kan vara bisexuella, anses ofta vara bi-nyfikna. Vanligtvis är detta ett stadium där någon är osäker på sin sexualitet och inte klassificerar sig som bisexuella, utan kallar sig bi-nyfiken som ett sätt att utforska sin nyfikenhet kring deras möjliga bisexualitet, förändring i sexuell läggning och annars attraktion till samma kön.

Någon kan vara nyfiken ovilligt eller villigt. Kanske finns det en intensiv eller mild attraktion till samma kön som är önskad eller oönskad. Attraktionen kan vara för sexuell njutning eller ren experiment och självupptäckt. Man kan märka sig bi-nyfiken om de undrar hur det är att ha sex (eller andra intima upplevelser) med en annan kvinna, även om de är gifta, har en partner eller anser sig vara raka eller homosexuella.

Bi-nyfikenhet kan uppstå i alla åldrar och stadier i livet. Det är vanligare än man tror att uppleva upphetsning av samma kön, och nyfikenheten kanske inte kan översättas till verklig upplevelse utan kan låta sig tänka, visioner och / eller dagdrömmar om att utforska någon av samma kön intimt. Termer som liknar bi-nyfikenhet inkluderar heteroflexibel och homoflexibel, men många förknippar dessa specifikt med en önskan att experimentera med någon sexuellt.

Bi-nyfikenhet i popkulturen

Popsångerskan Katy Perry är känd för en av sina tidigare låtar, "I Kissed a Girl", som nu är känd som något av en nyfiken hymne. I den sjunger hon: "Jag kysste en tjej bara för att prova det. Jag hoppas att min pojkvän inte har något emot det. Jag kysste en tjej och jag gillade det." Den här låten orsakade lite uppståndelse, både från dem som applåderade sångarnas uppriktiga diskussion om detta ämne, såväl som från dem som kände att Perry bagatelliserade upplevelser av samma kön och gjorde dem till något som bara var utformat för att titillera.

Det finns också ett fenomen med bisexuell radering, där media avfärdar någons bi-nyfikenhet som ett enkelt besvär eller förgäves intresse. Bisexuell radering är mest märkbar när någon ifrågasätter en annan persons upplevelser genom att anta att de inte "normalt" är en sexuell läggning - till exempel när en antagen rak man eller lesbisk har en sexuell upplevelse med en man. Några historiska figurer som har blivit offer för bisexuell radering inkluderar Freddie Mercury, James Dean och Lou Reed.

Frågande

Inte alla älskar termen bi-nyfiken, och vissa tonåringar hänvisar till sig själva som "ifrågasättande" för att beskriva vad andra kan kalla bi-nyfiken. Detta är normalt, eftersom många tonåringar upplever perioder där de ifrågasätter deras sexuella läggning eller har nyfikenhet på samma sexuella upplevelse. Många av dessa tonåringar identifierar sig inte som homosexuella, lesbiska eller bisexuella - och det är helt bra. Att räkna ut sin sexuella läggning kan vara svårt, och ibland matchar den person vi antar oss vara inte alltid det vi känner.

Mestadels hetero

När man identifierar sig som hetero kan det vara oroande att inse att du kanske inte exklusivt känner så. Men forskare lär sig att det är vanligare än vi kanske inser.

De flesta av oss känner till termerna gay, lesbisk, bisexuell och heterosexuell (eller rak) för att beskriva sexuella läggningar. Men mer och mer inser folk att dessa termer faktiskt inte fångar allas upplevelse. Som ett resultat hör vi nu mer om upplevelsen av att vara genderqueer, pansexual eller alliseksuell.

De senaste åren har professor Ritch Savin-Williams vid Cornell University och hans doktorand Zhana Vragalova identifierat en ny kategori som de kallar "mest heteroseksuell". Mest heterosexuella är just det: människor som vanligtvis lockas till och är romantiskt och sexuellt engagerade i det motsatta könet. Men dessa människor kan också uppleva attraktion till och romantiska känslor för människor av samma kön från tid till annan.

Vad det kokar ner till

I slutändan är hur man definierar sig själva ett personligt beslut. Det är dock förståeligt att veta att andra känner på samma sätt som du gör (eller att det du känner är normalt) är lugnande. Oavsett om du kallar dig själv rak eller gay, mestadels heterosexuell, bisexuell eller bi-nyfiken, pansexuell eller bög än rak, kan det vara mindre viktigt än att känna dig okej om vem du är övergripande.