Bowling-ball pin förklarad – toppen av kärnan

För att inte förväxlas med stiften i slutet av banan är varje bowlingboll markerad med en färgad prick som representerar bollens stift. Stiftet är viktigt för att bestämma hur man borrar bollen för att få önskad reaktion på banorna.

Vad är nålen?

Stiftet markerar toppen av kärnan inuti bowlingkulan. Det är också den punkt runt vilken bollen vill rotera. Med en oändlig längd och tid kommer en boll så småningom att rotera runt stiftet, antingen med stiftet nere på banan eller ovanpå bollen. En 60-fots bowlingbana är i allmänhet inte tillräckligt lång (förutsatt att ett skott med jämn måttlig hastighet) för att bollen ska växla helt till att rotera runt stiftet, men det försöker alltid komma dit.

Det är därför stiftet är så viktigt vid borrning av kulor. Att veta att bollen alltid vill rotera runt den platsen kan du borra din boll för att få den att fungera för dig på ett antal olika sätt. Andra faktorer, som din positiva axelplacering (PAP) och spår är också avgörande för att optimera din borrning, eftersom förhållandet mellan PAP och stift kommer att direkt påverka var du ska placera hålen i din boll.

Hur nålen kom dit

Bowlingbollstillverkare måste centrera kärnorna perfekt inuti kulan och för att göra detta måste de hänga upp kärnan i ett stillastående läge medan formen hårdnar. De använder en liten stift för att stödja kärnan under denna process.

Efter att formen har härdat avlägsnas stiftet, vilket lämnar ett litet hål i kulan. Vanligtvis är detta fyllt med en solid färg som står i kontrast till bollens huvudfärgschema, och det är den färgade prick som du ser på bollen.

Inom ett par tum från stiftet finns en mindre markering, vanligtvis en liten stans eller en liten cirkel. Detta är tyngdpunkten och detta påverkar vanligtvis inte bollens beteende (såvida du inte är en mycket avancerad bowler) men är värdefull, tillsammans med stiftet, för att hjälpa en borrborrare att veta var du ska sätta hålen i din boll.