Leprechaun och Vampire - en mytisk länk?

3

I Övernaturlig , är bröderna tillråda i avsnittet Kläm dina händer om du tror som spjäller salt framför språket kommer att sakta ner det, eftersom han är tvungen att räkna kornen.

Jag märkte först i avsnittet X-filer Dåligt blod att det finns någon vampyrlore om en tvång att räkna korn.

Jag vet att övernaturligt verkar vara bra att hålla sant mot mytologi i de flesta fall, fast jag vet att de inte omfattade kornräknande fixering för vampyrer. Så jag skulle inte bli förvånad om det fanns någon "sanning" för deras representation av älvorna.

Finns det någon länk? Jag vet att det finns en länk i mytologin mellan att använda silver på varulvar och vampyrer (ursprungligen silver skulle användas på vampyrer).

    
uppsättning AncientSwordRage 05.09.2012 19:23

1 svar

4

tl; dr: Med tanke på mytens och folkloriens extremt flytande natur är det alltid möjligt att att leprechaunens behov att räkna salt har blivit bearbetat i en vid någon tidpunkt i dåtid. Men som någon som växte upp runt irländsk folklore och gjorde en avhandling på tyska och Celtic mythology, kan jag berätta att jag aldrig har sett det som nämns i någon av de irländska folkhistorierna jag har hört / läst.

Leprechauns anses vanligen vara den irländska versionen av faerie varelserna, och det finns faktiskt flera olika typer: leprechauns, som är en slags mischeveous sko maker; clurichaun, som är en ständigt full version som gillar att skydda vinkällare; och en lång dag, vilket är en mer ond typ som gillar att stjäla barn. (Intressant men off-topic sidoanteckning: Leprechauns i folklore brukade vanligtvis röda rockar, den moderna bilden av en leprechaun är i grund och botten bara den brittiska stereotypa bilden av en irländsk person, krympt lite.) Senare försök att formalisera medeltida folklore (t.ex. människor som Yeats) brukar placera dem i kategorin "ensam fe" och tilldelar ett antal vanliga fe egenskaper till leprechauns.

Bland de vanliga egenskaperna var en hel del folklore kring hur man skyddar sig mot feer, speciellt de som ville stjäla dina barn. Den mest universella form av skydd var "kallt järn", som alltid har varit ett traditionellt sätt att avvärja alla slags övernaturliga enheter, och var förmodligen giftigt eller surt för att leprechauns. Andra vanliga som jag har läst om är rinnande vatten och olika örter / växter; i synnerhet i irländsk lore, sägs att fyrbladiga klöver för att avvärja leprechauns (eller möjligen låta dig fånga dem och få sina 3 önskningar).

Såvitt jag vet är ingenting om salt någonsin inkluderat i de vanliga formerna eller leprechaun lore eller någon annan typ av spannmål, frö etc. Det är som du nämnde en av de mindre kända vampyrsvagheter, en nästan frånvarande från modern urban fantasi, eftersom det tenderar att göra vampyrer ser dumma ut. Det finns dock historier som visar äkta leprechauns som besatt av guld. (De spenderar sin tid att gräva efter stashes av guld begravd under "tider av krig långt förbi"). Jag är ganska säker på att jag som barn har hört åtminstone en berättelse om någon som flyr från en leprechaun genom att kasta en guldpås på den, vilket det omedelbart kommer att stoppa, räkna och lägga till sin egen trove.

Om du vill försöka hitta en mytologisk grund för Supernatural s -bildning av leprechauns, kan vi på bästa sätt tycka om att skribenterna kände till denna vampyrsalträkningssvaghet, men bestämde sig för att det inte gjorde passa med deras mycket aggressiva och farliga syn på vampyrer. De visste också om leprechauns besatthet med att räkna guld, men insåg att pojkarna osannolikt inte skulle bära påsar med guldmynt med sig. Så de fusionerade de två idéerna tillsammans och fann att ett enda monster som en leprechaun hade en dum svaghet var inte så stor för en affär.

    
svaret ges 27.03.2014 15:43