upplösta mässingsbeslag

1

I veckan fick jag se ett problem för en långsiktig kund som hon hade med sin ugn. hon hade fått något företag att komma in och göra en ugnsservice, och några dagar efter att de lämnade hade hon vatten som läckte i närheten av ugnen. Jag antog bara att de bröt något eller slog det löst.

Jag gick och tittade och var chockad att finna att en mässingnippel (1/2 "MIP till 1/2" pex barb) delvis hade upplösts. ja, faktiskt upplöst. den hade faktiskt förlorat ungefär hälften av sin totala massa (jämfört med en annan identisk montering) och de upplösta delarna matchade identiskt med det sannolika flödet av det flytande kondensatet. Anslutningen fungerade som en kontakt mellan ugnarens kondensatuppsamlingsport och en 1/2 "avloppsledning till en golvavlopp. Den gjordes i en nylonuppsamlingsbricka och ansluten till en plastavloppsledning.

Jag har aldrig i mitt liv sett något (utanför processutrustning) så här. vad är än mer galet är att ugnen och hela dess rörmokeri byttes ut för 3 år sedan. Mina tankar är:

a) dielektrisk upplösning (galvanisk korrosion) - om det finns en liten strömläckage genom ugnskondensatet till marken i avloppet (strömflödet är vattnet), det är teoretiskt möjligt att det kan finnas någon låg jonisering i vattnet, och därmed lite korrosion. Det verkar så osannolikt att det nästan inte är möjligt.

b) ugnsrenare använde en sorts syra för att städa ugnen och det åt genom passningen. jag vet om massor av syror som kan göra detta men varför skulle de använda den med tanke på hur mycket annan skada den skulle göra i ugnen. jag kan inte heller se det här.

c) Kan kondensatvattnet fungera som destillerat vatten (jag antar att inredningen av en ugn verkligen är som ett destillationstorn om du tänker på det). över tid kan destillerat vatten lösas nästan vad som helst.

d) Kan koldioxid från förbränningskammaren lösa upp i vattnet, vilket gör utspädd kolsyra - vilket orsakar korrosion?

Om någon någonsin sett eller hört talas om detta eller vet vad som händer, skulle jag uppskatta inmatningen

tack

PPA

    
uppsättning personal privacy advocate 06.03.2016 03:56

3 svar

1

Jag tror att det inte är troligt att elektrolytisk korrosion beror på den intermittenta karaktären av kondensatflödet och det faktum att mässingsbeslaget är isolerat mellan nylon och PEX.

Dina tankar kring surt kondensat är spännande. Kylflödesvatten för industriella ångsystem behandlas med hämmare för att förhindra gulmetallkorrosion i kondensatuppsamlingssystemen, och industriella kylsystem med sluten slinga behandlas av samma skäl, så det är känt att gula metaller är mottagliga. Rent vatten absorberar lätt koldioxid bara från att bli utsatt för luft, så att förbränningskammarens gasrika miljö kan accelerera processen.

Jag skulle ersätta nippeln med en plastkomponent, som bör ta hand om problemet på något sätt.

    
svaret ges 06.03.2016 19:21
1

Som jag förstår var montering mellan ett nylonfack och plastslang; I så fall hade galvanisk, strängström, olika metaller ingenting att göra med korrosionen. Bara korrosion av mjukt surt (CO 2) vatten och inget annat. Det skulle ha haft en god chans att avsvetsning men det skulle behövas en undersökning. Byt ut det med plast. Brasser är vanligtvis bra i vatten, med undantag av mjukt surt vatten. Jag har antagit att detta är en modern mycket hög effektivitetsugn.

    
svaret ges 17.02.2018 02:52
0

På en högeffektiv gasförbränningsapparat löses kvävedioxid och lustgas upp i vattenångan för att bilda salpetersyra. Mässing reagerar med salpetersyra.

    
svaret ges 17.02.2018 02:07