Vad är den tidigaste förekomsten av tid resenärer som skördar / räddar / laddar ner folk vid dödsstället

6

Spoiler för dagens doktorsavhandling som avsnitt nedan, läs på egen risk.

Today's Christmas Doctor Who revolved around a technologically advanced civilisation from the far future travelling back in time and downloading people at the point of their death to put in a big database of dead people.

Jag är säker på att jag har stött på andra mycket liknande historier eller tv-episoder innan, men jag undrade hur tidigt det var. Den här frågan nämner Spider Robinsons tidstryck från slutet av 80-talet, men jag har definitivt aldrig läst det så jag tror att det måste finnas andra.

Det finns en wikipedia-sida som innehåller olika berättelser / filmer som innebär att man överför personlighet / medvetenhet i allmänhet, men täcker inte tidsresan. En snabb google vände upp sida efter långt borta nära dödserfarenheter som inte var väldigt hjälplös (tydligen gör du faktiskt tid resa när du dör, vilket är något att se fram emot).

    
uppsättning Bob 26.12.2017 00:05

2 svar

10

Den tidigaste boken jag kommer ihåg innebär att människor räddas från vissa död strax före dödens ögonblick. Det var när de var enklaste att rädda, eftersom den geodesiska länken till framtiden var svagast. En person blev rädd från en eld precis innan han skulle ha bränts levande. Bokens titel är Legion of Time av Jack Williamson.

Jag läste paperback-utskrift, men det tidigast publicerade datumet, enligt ISFDB, är en tredelad serialisering i Häpnadsväckande Science Fiction . Del ett publicerades i maj 1938 ;
Del två publicerades i juni 1938 ;
Del tre publicerades i juli 1938 .

Problemen med Häpnadsväckande Science Fiction som innehåller serialisering av Legion of Time finns på Internet Arkiv:
Part en, i ASF maj 1938 ;
Del två, i ASF juni 1938 ,
Del tre, i ASF juli 1938 .

    
svaret ges 26.12.2017 03:13
7

Det första jag vet var "Air Raid" från 1977 av John Varley. Den korta berättelsen utvidgades till roman "Millenium" 1983. Länken går till wikipedia-sidan för "Millenium" som även nämner "Air Raid."

Förutsättningen är att krig och sjukdom och förorening nästan har förstört mänskligheten. De som fortfarande lever är i dålig form - oftast sjuk, för det mesta oförmögna att ha barn.

De har ett sätt att kolonisera en ny planet, men inga människor som är lämpliga som kolonister.

De har också en tidsmaskin. De använder tidsmaskinen för att ta människor från det förflutna att använda som kolonister.

De kan bara ta personer vars frånvaro inte förändrar historien. Så tar de människor som kommer att dö i en katastrof (flygplan kraschar) och lämna falska lik.

Lika är identiska med de ursprungliga människorna (kirurgi och proteser för att efterlikna originalet) som vanligtvis framställs av "barnen" från den sista levande generationen - hjärnlösa, ojämna grönsaker som inte kan leva utan maskinstöd.

    
svaret ges 26.12.2017 00:37