How är beräknad GPS RAIM tillgänglighet?

8

Jag hade nyligen någon frågar mig om det fanns en GPS RAIM-tillgänglighetsräknare tillgänglig för iPad. Det finns inte, men det fick mig att tänka på att jag kunde skriva en. Efter att ha gjort lite sökning kan jag inte hitta en bra förklaring till hur man beräknar RAIMs tillgänglighet, så letar efter formulär som används för att beräkna det för en viss väg.

Jag vill att detta ska vara ett offlineverktyg, så beräkningarna måste vara kompletta, snarare än att förlita sig på en webbplats för informationen.

    
uppsättning Lnafziger 14.01.2014 04:29

3 svar

7

Den webbplats som Ralgha påpekar är verkligen den som tittar på för USA. De tillhandahåller också ett SOAP-gränssnitt om du vill skapa din egen app för iPad.

För att RAIM ska vara tillgänglig måste du först kontrollera att minst 5 satelliter (rymdfordon i GPS-språk) är synliga från din position, eller 4 om din RAIM-algoritm använder Baro-hjälp. De måste vara bra över horisonten. Hur mycket beror på din satellitmottagare använder FAA 5 grader på deras hemsida. Det finns vissa mottagare som använder en maskeringsvinkel på endast 3 grader.

Orbitalekvationer kan tas från GPS-gränssnittskontrolldokument , avsnitt 30.3. 3.1.3. De tar almanac data som inmatning. Bortsett från Space Vehicle-banorna måste du också ta hänsyn till deras hälsa från NANUs .

Med de tillgängliga satelliterna måste du beräkna den bundna gränsen för RAIM. Detta är den maximala storleken som ett positionsfel kan växa på grund av en felaktig satellitsignal utan att RAIM-algoritmen märker den inom 10 sekunder (med en sannolikhet på 99,9%). Om den inneslutna gränsen är mer än 1 nautisk mil, sägs RAIM vara otillgänglig för terminalprocedurer. För NPA används en radie av 0,3 nautiska mil.

Innehållsbindningen beror mycket på satelliternas geometri, mer på antalet tillgängliga satelliter.

Problemet med RAIM-algoritmerna är att de inte standardiseras. Det finns flera sätt att utföra RAIM och eftersom GPS-tillverkare använder egna lösningar finns det lite information tillgänglig för allmänheten. Därför beräknar du det bindande bindandet där du kommer att fastna.

Så det finns inget enkelt sätt att implementera RAIM-förutsägelse på en IPad, förutom att använda FAA-webbplatsen.

Europa har också en RAIM-prognoswebbplats; AUGUR .

    
svaret ges 14.01.2014 10:03
1

RAIM-tillgänglighetsberäkning kontrollerar helt enkelt om minst 5 satelliter kommer att synas, det är allt det är. Du behöver orbital ekvationerna för att beräkna det dock. Det skulle förmodligen vara lättare att dra data från en av de webbplatser som tillhandahåller RAIM-information. länk är FAA: s webbplats.

    
svaret ges 14.01.2014 08:32
1

Detaljer om RAIM-beräkning förklaras i papperet: GPS EASY Suite II: easy13 - RAIM av Kai Borre länk Författaren ger också ett Matlab-genomförande. Hoppas det hjälper.

    
svaret ges 02.05.2014 05:58

Läs andra frågor om taggar