Vad är en "tratt"?

35

Jag ser ofta termen "tratt" som används för att beskriva äventyr eller kampanjer, men det är inte klart för mig vad det egentligen betyder. Ett exempel på denna typ av användning är det här blogginlägget pratar om att spela en "tratt" . Det förklarar inte vad en tratt är, förutsätter bara att läsaren vet:

I've run DCC RPG funnels. I've even run DCC funnels using the Swords & Wizardry rules. Heck, I ran a short lived DCC RPG campaign and some side arcs.

Saturday night was my first chance to play the DCC RPG, funnel or otherwise, from the player's side of the table, and it was good.

Kan någon ge en beskrivning av vad det är och hur det fungerar i RPGs?

    
uppsättning Ramone 21.11.2014 17:59

4 svar

43

En "tratt" är ett äventyr som är utformat för att ta in ett stort antal tecken på 1: a eller 0: e nivå och spotta ut bara överlevande, om några. Metaforen är formen av PC-poolen: stor vid ingången, liten vid utgången.

Termen har skapats av, och kommer från det sätt som skapandet av tecken fungerar i, < em> Dungeon Crawl Classics RPG : varje spelare skapar och spelar fyra 0: e nivå-PC under äventyret. På grund av de här startpersonernas bräcklighet och den relativa dödligheten i DCC RPG förväntas många dö. Från de överlevande du avancerar en till 1: a nivå. Resultatet är att ditt "start" -tecken på grundnivå har lite historia, några berättelser att berätta och en anslutning till de andra datorerna som smiddas i brand.

    
svaret ges 21.11.2014 18:16
9

I samband med äventyr och kampanjer refererar ordet "tratt" i min erfarenhet vanligtvis till användningen av flera "vanliga" personer (0-nivå i AD och D-nomenklaturen) som befinner sig i en "ovanlig" situation som de måste lösa.

Antalet personer överstiger antalet spelare i allmänhet - för det förväntas att det kommer att bli dödsfall och ett stort antal av dem. Men de som överlever blir äventyrarna som spel börjar normalt med, och den här tratten blir deras ursprungshistoria - flyttar dem från kanonkod till hjältemåter.

En bra behandling av detta för Dungeon World, som jag kan rekommendera från erfarenhet, är Funnel World .

    
svaret ges 21.11.2014 18:17
3

Utan kontext skulle jag anta den normala engelska användningen av ordet, vilket är helt annorlunda än de två RPG-specifika svaren som lagts upp före mig.

En tratt tar saker som sprids ut och tar dem ihop. Gilla om du skapar händelser så att dina karaktärer kan ta flera vägar, men i slutet kommer de att "trampas" till huvudchefen oavsett vilken väg de tar.

Verb

funnel (third-person singular simple present funnels, present participle funnelling or funneling, simple past and past participle funnelled or funneled)

To use a funnel. To proceed through a narrow gap or passageway akin to a funnel; to narrow or condense.

Expect delays where the traffic funnels down to one lane.

     

(transitiv) Att rikta (pengar eller resurser).

     

Our taxes are being funnelled into pointless government initiatives.

    
svaret ges 21.11.2014 19:13
-3

Medan det klart inte är svaret du letar efter finns det en annan användning av "tratt" som jag brukar använda ganska vanligt i taktiska RPG-spel (allt som spelas på ett rutnät med "opportunity attack" -regler som används för att avskräcka sig för att flytta förbi fiender i strid) , där du använder en chokepoint för att "trampa" fiender till en plats kan de hanteras en / färre åt gången. Det vanligaste exemplet skulle vara att placera "tanken" precis utanför dörren eller i dörren istället för inuti ett rum, så fiender måste flytta genom sitt utrymme för att komma på resten av festen.

Bonuspoäng om din trakt gör att en blandad grupp av monster måste engagera sig separat baserat på deras storlek - springa ner en hall eller grottpassage kan golemen eller draken inte passa ner och engagera sina minions med helt annan taktik än du Användning på chefen gör dem mycket enklare att hantera.

    
svaret ges 23.11.2014 03:59