Are företag som erbjuder att få EU-förseningskompensation för dig, effektiv?

10

Förra året hade jag ett flyg med ett portugisiskt företag som försenades i en och en halv dag. Först gav de rätt boende och jag var villig att ge dem fördelen med tvivel. Den andra dagen kände jag mig som att ljuga för att ständigt bero på att förhoppningarna ofta förändras. Från teknisk problem till väderproblem, tillbaka till tekniska problem. Det var här där jag bestämde mig för att testa EU-reglerna för ersättning efter förseningar.

Först försökte jag EU-fordran . De uppgav att de arbetar på ett botemedel utan lönebasis. Men efter att ha fyllt i detaljerna fick jag meddelandet att även om jag var berättigad till ersättning skulle de inte kunna hjälpa mig eftersom de har makten över Portugal.

Jag tog till ett företag som heter "FlightTravel.nl" (nederländska för "Flight delayed"). De erbjuder en mycket trevlig tjänst där alla bokstäver du ska sända genereras enligt mallar som ges till dig via en tidslinje. Jag är imponerad av deras system. Allt ser bra ut. Du betalar en avgift för cirka 25 euro för deras service.

Hittills har jag följt sina förslag och skickat de nödvändiga bokstäverna till antingen flygbolaget eller myndigheterna.

Jag är nu 6 månader i sitt system och jag mottar vanligt avslag på ansvarsbrev från flygbolagen. Än så länge är allt bra.

Men det slog mig plötsligt att det kan vara möjligt att detta är ett perfekt sätt att tjäna lite pengar. Systemen verkar vara helt automatiska och de håller dig i slingan under en längre tid. De säger i början att processen kan ta upp till 9 månader för att få betalt.

Jag är plötsligt rädd att efter nio månader kommer de att komma med en viss teknik som gör mig inte längre berättigad till denna ersättning. Mitt vanliga svar skulle kunna vara: "vad som helst" och jag skulle räkna med att mina förluster var bara 25 euro.

Men om detta är ett förväntat resultat, är systemet för dessa företag ganska lönsamt. Efter nio månad kommer ingen att klaga för att de bara förlorat 25 euro. Många 25 euro gör fortfarande en del vinst och allt som krävs är att veta de obligatoriska bokstäverna som ska skickas och du har ett effektivt malldriven automatiskt system.

Att flygbolagen är tveksamma att betala är förutsägbar. Om du är övertygad om att du är berättigad till ersättning enligt EU-lagar, är det meningsfullt att lita på att företagen ska göra förvaltningen åt dig mot en avgift, eller är det fortfarande en sak att få ersättning för domstolen?

    
uppsättning hippietrail 16.04.2014 20:23

1 svar

5

För att kräva försenad flygkompensation i EU under (EU-regel 261/2004) borde endast kosta ett stämpelpris till ditt flygbolag. Du borde inte betala ett tredje part företag för att göra det här för dig. Det finns några väldigt hjälpsamma tips som tillhandahålls av Martin Lewis (The Money Saving Expert) i Storbritannien som jag följde och lyckades i mitt påstående. Jag antar att det är samma process i hela EU?

Det finns några viktiga punkter som du måste vara medveten om innan du gör anspråk på:

 • Regeln gäller endast för EU-regulerade flygningar. En EU-flygning är där flygningen avgick från en EU-flygplats, oavsett flygbolag, ELLER där ett EU-flygbolag landade på en EU-flygplats. Enligt denna lag omfattar även EU: s flygplatser i Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.
 • Domslutet går bara tillbaka till flyg från 2008 och framåt när regeln påverkades. Tydligen kan du gå tillbaka till 2005 men det har visat sig vara svårare att anspråk på.
 • Förseningen måste vara flygbolaget fel. Det måste vara något inom deras kontroll. Väder, politisk oro mm accepteras inte.
 • Förseningen måste vara över 3 timmar för att kräva ersättning.
 • Ersättningen fastställs till fördröjningslängd och avstånd som reste på flygning, oavsett originalflygkostnad. Martin Lewis ger ett grovt bord för att ta reda på vad som kan hängas till dig.
 • Länken ovan ger också mer detaljer och innehåller några standardbokstäver som du kan använda för ditt krav samt användbara adresser till flygbolagen och EU-organet för överklagande. Du hävdar i huvudsak ditt flygbolag enligt EU-regel 261/2004 och de kommer att bedöma fordran på ett fordran på grund av fordran. Om avvisas kan du överklaga.

  Jag föreställer mig de företag du funnit som erbjuder denna tjänst för 25 EU, bara gör detsamma. De kommer att ta en procentuell minskning av eventuella påståenden vunnit och ladda en administrativ avgift på 25EU per tid. Mitt råd, håll dig borta.

      
  svaret ges 28.08.2014 18:20