Firing in a melee combat

12

När en ny spelare nyligen körde, valde en av spelarna att "hjälpa" sin följeslagare som var i nära kontakt med en goblin, genom att skjuta en pil på paret. Jag kunde inte hitta några speciella regler för det här scenariot så att han bara hade en nackdel och räknat en miss som en träff på hans följeslagare (skada som skulle fastställas med en andra roll).

Det verkade fungera okej, och blev ett springande skämt för natten när pilen studsade av följeslagarna tillbaka, men finns det specifika regler för detta scenario?

    
uppsättning chooban 06.09.2014 18:27

4 svar

22

Spelarhandbok

Överraskande nej . Det finns ingen sådan regel. även om det finns en regel med titeln "Ranged attacks in close combat" handlar det om en skytt som är involverad i nära strid och vill ändå skuta. Det finns ingen direkt straff för att skjuta till en annan nära strid.

Den enda regel som gäller är Omslag (PHB Sida 196). Beroende på vem som är var kan din motståndare omfattas av andra fiender eller vänner. Så om din vän är mellan dig och din motståndare, kommer omslaget till spel. Men det verkar inte finnas någon skillnad mellan dem båda låst i strid eller bara stående i en rak linje från dig 20 meter bakom varandra, unmoving.

Kanske kommer det att finnas en sådan regel i senare böcker, just nu finns det bara PHB.

Dungeon Masters Guide

Nu när är "senare böcker" finns det faktiskt en valfri regel i dungeon-mästarguiden som heter: Hitting cover ( DMG, s. 272). Det kommer till det här: Om du saknar målet på grund av att du skulle ha träffat utan att du har täckt och , slår du om lockets rustningsklass med den rollen, du slår på locket istället.

    
svaret ges 06.09.2014 18:37
6

JA, det finns specifika regler för detta i D & D 5. De är inte alls vad de var i tredje eller andra upplagan.

På sidan 73 i de grundläggande reglerna noteras branta attacker som tre regler.

 • Du kan träffa någon inom intervallet utan straff.
 • Om ditt vapen har ett andra intervallnummer kan du attackera någon mellan första och andra intervall med nackdel.
 • Om du (inte ditt mål) ligger inom 5 meter från en motståndare, har du nackdel.
 • Notera den fullständiga tystnaden om "skjutning i melee". De grundläggande D & D-reglerna bekämpas inte på ett rutnät, och den mycket specifika regeln i D & D 5 är "det finns ingen straff för att angripa in i en melee, förutsatt att du befinner dig inom räckhåll och ingen motståndare ligger inom din räckvidd .

  Det kan tyckas orealistiskt, särskilt för de av oss som har spelat tidigare utgåvor, men täckmekanikern (på s. 74) kan gälla. Om en eller flera varelser i DM-dom blockerar målet, kan de ha halvt skydd och därigenom få en +2 till deras effektiva AC mot din varierade attack.

  Det finns absolut ingen regel att oavsiktligt slå din vän. (Och om du skulle införa sådant, borde det bara vara en naturlig 1 och inte en vanlig miss.)

      
  svaret ges 06.09.2014 21:35
  4

  Jag skulle titta på något som detta som att påverka Nackdelen. Det är tydligt svårare att träffa ett visst mål när de är nära samspel med någon / något du inte vill träffa. Du behöver inte ett parti för att göra det när målet och det du vill inte slå är stationära, men det kommer inte att vara fallet när två (eller fler) människor är engagerade i kamp.

  Nej, det är inte uttryckligen listat som något som medför nackdel, men det verkar passa beskrivningen på p7.

  Sometimes an ability check, attack roll, or saving throw is modified by special situations called advantage and disadvantage. Advantage reflects the positive circumstances surrounding a d20 roll, while disadvantage reflects the opposite.

  Avsnittet Advantage and Disadvantage på p173 börjar med liknande text, men längst ner i avsnittet ingår följande:

  You usually gain advantage or disadvantage through the use of special abilities, actions, or spells. Inspiration (see chapter 4) can also give a character advantage on checks related to the character's personality, ideals, or bonds. The DM can also decide that circumstances influence a roll in one direction or another and grant advantage or impose disadvantage as a result.

  Om din parti kämpar med en mycket större varelse (t.ex. en drake eller en jätte), och det är mellan dig och din allierade, kan det vara tillräckligt lätt för att undvika att träffa din vän att du inte är nackdel. Om du kämpar mot något litet och mobilt (t.ex. en pixie eller en omrörare) kan det å andra sidan vara ganska svårt. Detta skulle vara ett DM-samtal. Försök bara att vara konsekvent om logiken du använder för att bestämma när du ska tillämpa den eller inte.

      
  svaret ges 25.09.2014 06:41
  -3

  Enligt min mening var syftet med 5: e upplagan att fokusera bort från de överväldigande mekanikerna och reglerna på 3.5 och Pathfinder och göra det mer om RP vid bordet. Min personliga åsikt är att jag tror att "Cover" -regeln bör gälla för detta, men endast i begränsad bemärkelse. Om spelaren manövrerar sig till ett område där de står bakom "målet" skulle de inte längre dra nytta av "lock". Vad jag ska göra är i huvudsak två 180 graders områden där kampen är insamling. Om du brinner från området 180 grader där din allierade är tillbaka till dig kommer täckningsregeln att träda i kraft. Om du brinner från området 180 grader där din fiendes rygg är för dig då skulle omslaget vara irrelevant.

      
  svaret ges 01.01.2015 20:37