Tar jag högre HP-klasser först bättre?

6

När det gäller flera klasser i Pathfinder, är det strikt bättre att ta en högre HP-klass på första nivån?

På första nivån rullar din karaktär högst HP för HD i sin klass. På efterföljande nivåer rullar du HD (eller tar den förinställda genomsnittsrullen i alternativa regler).

Detta var också sant i tidigare versioner av 3: e upplagan; emellertid gav dessa utgåvor också × 4 skicklighetspoäng, samt en större initial maximal färdighetsgrad som skulle fyllas med dem. Således var det en del avvägning mellan vilken klass du skulle ta först.

Om du planerade att jämföra upp samma nivåer som Fighter and Rogue, kan du antingen börja med Fighter för extra HP eller börja med Rogue för de överlägset överlägsna färdigheterna. En Fighter 1 / Rogue 1 kan vara mycket annorlunda än en Rogue 1 / Fighter 1 av denna anledning, och båda hade fördelar.

Från vad jag kan säga Pathfinder verkar ha tagit bort alla dessa aspekter av färdigheter som skulle ge en fördel att ta en färdighetsbaserad klass först . Är detta fallet? Eller finns det några andra fördelar med beställningen som jag tittar på?

Det här är naturligtvis ur byggoptimeringens perspektiv. det spelar ingen roll för att spela en sådan karaktär mellan nivåerna uppåt.

Kan det här lösas med en enkel husregel? Jag verkar till exempel att man med retroaktivt sätt kan justera en karaktärs HP om de flera klasser i en ny klass som har en högre HD än någon annan de har haft tidigare, tar max på den HD och rullar om den som brukade vara max istället. Finns det några viktiga problem med den här metoden?

    
uppsättning Southpaw Hare 30.11.2017 02:23

2 svar

9

Ja, din första klass har fördelen av en maximerad HD, som ingen av följande klasser delar. I värsta fall är det en skillnad på 6 hk. Om du valde mellan en d6 och en d12, som inte den , mycket till och med på låga nivåer, och så småningom blir det nästan obetydligt.

Men är en meta-fördel för att ha dina HD-klasser först, vilket gör dem strängt överlägsen. Det finns inga motsatta fördelar som andra klasser kan ha, eftersom högskoleklasserna i D & D D 3 / 3.5 e åtnjutits. (I teorin, som behöver ett parti av skicklighetsnivåer för en prestation eller prestige-klass kan du tvinga dig att fördröja en HD-klass med låg kompetens tills senare men jag kan inte tänka på några viktiga exempel Det skulle också ha en sådan situation. Det var också mer sannolikt i D & D 3 / 3.5e på grund av de dubbla kostnaderna och lägre maximal rang för kvalificerade färdigheter i dem.)

Så din bostad skulle ta itu med problemet och eliminera det, ta bort meta-incitamentet för att beställa dina lektioner på ett visst sätt. Det verkar bra för mig, och jag rekommenderar det. Jag rekommenderar dock starkt att använda medelvärden istället för att rulla HD. Nineteen rullar har en rimlig hög sannolikhet för kvällssakerna före 20, men eftersom de flesta spel spelas enbart på lägre nivåer, kunde lycka till mycket fördelaktiga eller ofördelaktiga effekter på en karaktär vid rullande HD. Eftersom dessa rullar är sällsynta, permanenta och kritiska representerar de en extrem form av goblin tärningsproblemet . Mycket bättre för att undvika det.

    
svaret ges 30.11.2017 03:09
4

Det finns några undantag, även om de jag kan tänka på är alla mycket mindre / situativa:

1: Starta pengar

Eftersom olika klasser rullar olika tärningar för att starta rikedom (CRB s. 140) kan kombinationer som ranger / barbarare öka startförmögenheten med så mycket som 2d6x10, medeltal 70 GP genom att börja i den lägre HP-klassen. Det räcker för att köpa 140 dagar av ranson, eller lägga ner en 20% insättning på ett mästerverk greatsword!

Det är en hemsk avvägning, men det är något i utbyte mot -1 HP (genomsnitt) från att ta det här alternativet.

Strikt tillämpning av riktlinjerna för rikedom kommer att göra detta irrelevant från nivå 2 och framåt, men strikt tillämpning är svår att uppnå.

2: Bonus språk

Med början i präst, expanderar druiden eller guiden listan över bonussprog som du kan ta. Tänk på en dvärgkrigare som rullade Int 16 och vem vill prata Abyssal, Celestial och Fiendish för att kommunicera med kallade varelser. Med förstklassig först gör det möjligt att spendera bonusplockarna på dessa språk, vilket sparar tre skicklighetspoäng till kostnaden för en HP (och vilka andra språk du kanske har spenderat bonusen plockar på).

Om du använder omskolningsreglerna, kan du kunna spendera pengar för att lära sig extra språk utan att använda kompetenspoäng, men det skulle vara mycket billigare bara för att omskolera dina träffpunkter.

3: Finessing feat prereq-kedjor

Till exempel, säg att jag vill bygga en non-human fighter 1 / monk 1 med feat Snatch Arrows.

Om jag går monk först kan jag nå den här prestationen på nivå 1: Förbättrad Unarmed Strike som standard monk bonus feat, Deflect Arrows från min valbara monk bonus feat, och sedan Snatch Arrows med min standard nivå 1 feat. Sedan när jag slår nivå 2 och tar en nivå av fighter, kan jag tillbringa kämpe bonusen feat på något som har IUS som en förutsättning, t.ex. Förbättrad grip.

Å andra sidan, om jag tar fighter först, kan jag inte få Snatch Arrows även på nivå 2, eftersom monk bonusen prestationer är bara användbara för att uppfylla prereqs om jag kan få dem innan den sista prestation som jag spenderar på Snatch Arrows.

Återigen kan du omskola prestationen, men det är dyrare än att bara omskolning för den träffpunkt du handlade av.

    
svaret ges 01.12.2017 03:21