How uttalas namnet "Gandalf"?

46

Jag har läst svar på frågan om att fråga hur "Smaug" ska uttalas och jag undrade, finns det ett auktoritativt svar på uttalet av "Gandalf"?

Jag läste först Hobbiten när jag var åtta år gammal och jag instinktivt trodde att namnet skulle uttalas "Gan-dolf", "-al-" är som i ordet "salt" . Men i filmerna (särskilt 1970-talets tecknadversion) uttalade dom det "Gan-dalf" med "-al" uttalad som i "pal". Det här lät alltid som en amerikanism till mig.

    
uppsättning Wallnut 19.04.2018 16:58

2 svar

74

Vem är bättre att fråga än professorn själv, här läser han öppningen till Ringets Sammanslutning. På 00:23 säger han "" Nej "sa Gandalf ..."

Tolkien verkar uttala det som de flesta skulle förvänta sig (eller åtminstone som alltid tycktes uppenbart för mig), "gand" som i gander och "alf" som i Alfred eller alfa. Men Tolkien verkar splittra de två stavelserna som "gan" och "dalf", med stavelsepausen på "d" i motsats till "a".

Enligt den brittiska IPA (från orden Gander och alpha ) det skulle vara något som /'ɡæ.dælf/ (Källa för bokstäver från här )

På samma sätt, detta klipp från en intervju med Sir Christopher Lee (som hade träffat Tolkien) visar att han uttalar det samma.

                            

WikipediahävdarattIPAär/ɡændɑːlf/,mendetverkarhärhämtasfrånBilagaE-"Skrivning och stavning" . Vilka personer har identifierat som inte nödvändigtvis är korrekta eftersom de för det mesta hänvisar till de gamla skripten i motsats till Westron. Däremot skulle det föreslå följande uttalande:

“has only the sound of g in give, get”

Obs! Nedanstående har ändrats på grund av en massiv övervakning av mig själv och hjälp från @Emil i kommentarerna.

För vokalerna skulle de ha blivit uttänkt som "a" i maskin fadern som wikitionary suggests är en / ə / / ɑ / (notera att dessa fortfarande är rent för Sindarin namn):

That is, the sounds were approximately those represented by i, e, a, o, u in English machine, were, father, for, brute, irrespective of quantity.

När det gäller "L"

represents more or less the sound of English initial l, as in let.

Förslaget till "F" har visats fel av Tolkien och Sir Christopher och de flesta andra konton.

represents f, except at the end of words, where it is used to represent the sound of v (as in English of): Nindalf, Fladrif.

    
svaret ges 19.04.2018 17:23
12

Tolkien tog namnet Gandalf från Gandalfr i listan över dvärgar i Voluspa i äldste Edda.

Eftersom Gandalf betyder "sockerrör / personal / troll elf" kan man anta att "alf" kan uttalas som i Alfred som kommer från gammalt engelska * aelfraed * eller "elf counsel". Så jag antar att Gandalf kan uttalas "gand alf" eller "gand elf".

Här diskuteras hur Gandalf ska uttalas:

länk 3

länk 4

I denna Quora-fråga sägs ett svar att Gandalf ska uttalas "gand-olv".

Några av de andra svaren på Quora-frågan har länkar till video- och ljudklipp med Gandalf uttalade.

länk 1

Här är en länk till ett annat klipp:

                            
2     
svaret ges 19.04.2018 17:37