Short historia: kraftfält uppfinnare begår självmord

15

Jag letar efter titeln på en novell och förhoppningsvis boken som innehöll den, som jag läste i mitten till slutet av nittiotalet (tyvärr vet jag inte hur gammal boken och berättelsen själva var ). Det finns också möjlighet att historien skrivits ut i en fråga om Asimov eller Analog eller någon liknande publikation ... vilket inte hjälper mycket.

Jag försökte Googling för det, men de sökord som jag kan komma ihåg är så generiska att jag översvämmade med felaktiga resultat (och ibland - shudder - nonfiction ).

Här är allt jag gör ihåg:

En briljant, eventuellt galen vetenskapsman har uppfunnit stabil kraftfältsteknik. Men omedelbart efter att ha utvecklat teorin som skulle tillåta sådan teknik att bli producerad blir han djupt självmordsmässig och måste alltid hållas under vaken.

Han insisterar på att hans plötsliga suicidala tendenser måste bero på en genetisk utlösare implanterad av någon gammal alien ras för att förhindra att människor någonsin utvecklar någon teknik som skulle göra oss till hot (historiens värld är som vår, utan bevis av främmande liv). Han teoretiserar att denna utlösare är varför ingen redan har uppfunnit kraftfältstekniken.

Historien slutar med

him successfully testing the forcefield prototype by detonating a bomb in front of an audience (the bomb is contained within the field). Everyone celebrates this scientific triumph, then notice that the inventor is missing. They find him in his office, having committed suicide while everyone was distracted.

Jag skulle uppskatta det om någon kan peka mig i rätt riktning ... det finns en massa noveller som jag halvt kommer ihåg, som jag tror är allt från samma bok / publikation; Jag hoppas att att lokalisera den här låter mig hitta de andra och läsa dem igen som en vuxen.

    
uppsättning Liesmith 02.07.2015 13:59

1 svar

18

bingo. Jag fattar. Uppfödar en man, Asimov från 1951.
Har allt du nämnde.
Och berättelsen lämnar medvetet tvetydig om det finns utomjordingar eller om vetenskapsmannen är bara galen - med en antydan till slutet att det verkligen kan finnas utlänningar.

Uppfödar en man (pdf)

Inkluderades i samlingen 1969 " Nightfall och andra historier "

Sammanfattning: Historien handlar om att människor är ett experiment för någon form av utomjordingar. Utlänningar kontrollerar människorna genom att få människor att bli suicidala om de gör något utomjordingarna inte gillar. Utlänningar kontrollerar hela världen och driver människor mot ett kärnvapenkrig. Kraftfältet skulle kunna stoppa ett krig, så utlänningar vill inte ha det. Åtminstone är allt detta vad forskaren tror. I slutet är det underförstått att han kanske hade varit rätt eftersom en ingenjör som arbetade med projektet också dödade sig.

    
svaret ges 02.07.2015 14:13