Places med ovanliga plattformsnummer

10

Jag kom precis över plattformen noll på JR Kyoto stationen. Finns det platser med mer exotiska stationsnummer, t.ex. negativa tal, bråk eller komplexa tal? Jag är intresserad av platser som har sådana nummer som ett skämt, och platser som har det av allvarliga skäl.

    
uppsättning Andrew Grimm 20.09.2012 05:03

5 svar

9

Amsterdam Centraal är plattformarna ganska långa, så att två olika tåg stannar vid varje ände av plattformen. På vilken ände av tågstoppet anges med ett brev, antingen "a" eller "b" efter numret på spåret. Detta orsakar stor förvirring bland resenärer. I mer än ett tillfälle har jag sett folk som ville gå till Schiphol (flygplatsen) på tåget till Lelystad (motsatt riktning).

Också vad är ganska ovanligt, det finns 3 spår mellan varje par plattformar, med mittspåret (otillgängligt för passagerare) är också numrerat.

    
svaret ges 20.09.2012 14:11
15

Det är inte en riktig plattform, men King's Cross Station i London har en faux-plattform 9¾ (9 och 3 / 4), med hänvisning till plattformen i Harry Potter-romanen. Den har en bagagevagn halv inbäddad i väggen, så att människor kan ta bilder med den.

    
svaret ges 20.09.2012 06:19
9

London Kings Cross har också en plattform 0.

    
svaret ges 20.09.2012 16:12
7

Inte riktigt ovanligt men annorlunda:

I Frankrike nummererar de flesta stationer sina plattformar från och med 1. Men vissa stationer har valt att använda bokstäver istället, eller blanda båda. Detta inkluderar Lyon-stationen, en av Paris mest trafikerade tågterminaler. Sammanhållningen är uppdelad i två delar; en har siffrorna medan den andra har bokstäverna.

Detta återspeglas i passagerarvaktprocessen: i SNCF-stationer visas spårnumret 20 minuter före avgång för att undvika att passagerarna rusar till plattformen fortare då tåget fortfarande håller på att förberedas, eller ett annat tillkommande tåg släpper ut dess passagerare på andra sidan samma plattform. Innan spårnumret framträder är samtalet att vänta nämnt, som "Hall 1" (siffror) eller "Hall 2" (bokstäver).

En annan quirk i samma område är att, några hundra meter från varandra, finns en annan, mindre terminal, Bercy stationen. Det används främst för regionala tåg, sovvagnståg till Italien, några charterade tåg och motorjakttjänster. Det har bara några spår (låt oss säga om 6, jag kommer inte ihåg det exakta räkningen), som är bokstavade i alfabetisk ordning som börjar där Lyon-stationens bokstäver har slutat.

Till exempel är den sista bokstaven som används vid stationen i Lyon N. På Bercy-stationen finns ett spårstav R och nr A.

    
svaret ges 20.09.2012 12:30
7

I Dordrecht (Nederländerna) har de lagt till spår utan omnumrering av befintliga spår. I synnerhet har de lagt till dem "före" spår 1, så de logiskt skulle behöva vara 0 och -1. Men för att göra det förvirrande, numreras de 15, 16 och 20 (var 15 och 20 är öster och väster om stationen).

    
svaret ges 20.09.2012 16:32