Fixa kajaker och kanoter av plast

Materialet som många kanoter och kajaker är tillverkade av kallas högdensitetspolyeten (HDPE) och det är ett extremt svårt material att reparera. Samma kemiska egenskaper som gör din båt extremt flexibel och hållbar, förhindrar också att andra material fäster vid den.

HDPE är motståndskraftig mot reparationer med typiska lim och tätningsmedel i de flesta applikationer. Detta betyder dock inte att repor, spår, hål och sprickor i plastkajaker måste lösas. Utforska riktlinjer för hur du kan reparera varje typ av skada du kan stöta på under din båts livstid.

Repor och hål i kajakskrov

Repor och spår är de vanligaste skadorna på plastkajaker. Kajaker dras längs strandlinjerna och paddlas över grunda stenar. De slås också in i många saker när vi bär dem från förvaring till toppen av en bil.

Repor är en del av sporten och för det mesta är de inget att oroa sig för. Några av dessa repor följer med avskalning eller frasning av själva plasten. Dessa plastspån är inte heller något problem. Om det finns tjocka repor som drar tillbaka plasten kan du helt enkelt ta ett rakblad och trimma dessa områden.

Ibland kan spetsen vara djupare än vanligt och vara tillräckligt stor för att oroa dig. I dessa fall kan plast droppsmältas i sprickan för att fylla i den.

  • Den bästa plasten att använda är plast från själva kajaken från eventuella utskärningar som du har sparat eller andra reparationer du gjort tidigare.
  • Annars kan du köpa HDPE-svetsstänger från många paddelbutiker. Du kan även använda behållare som mjölkkartonger som är gjorda av HDPE.
  • Ta bara en tändare mot plasten och när den smälter droppar den. Låt dessa droppar fylla i repan. Använd en sked eller skruvmejsel för att smutsa in den i spåret. Slip eller klipp av eventuellt överskott och gör reparationen smidig.

Hål i kajakdäck

Även om det är sällsynt att en kajak upptäcker en spricka, är hål ganska vanliga på grund av alla saker som skruvas i dem. När skruvar tappas bort eller tillbehör tas bort lämnar det ett hål och när vatten stänker upp kan det komma in i kajaken. Uppenbarligen skulle du inte skrota en kajak under dessa omständigheter.

  • Något så enkelt som tejp håller vattnet ute. Det behöver bara bytas ut regelbundet, men det är en anständig tillfällig fix.
  • En vattentät UV-beständig silikon kan också användas i denna situation. Dessa finns i hårdvaruaffärer och är vanligtvis märkta för "marin" användning. Använd tejp på hålets undersida för att fungera som ett tillfälligt underlag och fyll sedan i hålet med silikon uppifrån.

Sprickor i hdpe-kajaker

Sprickor är den allvarligaste skada som kan uppstå på en kajak och platsen är allt. Många sprickor på ovansidan av en kajak kan hanteras mycket på samma sätt som ett hål, antingen med tejp eller silikon. Medan ingen lösning fixar sprickan kommer båda att förhindra att vatten tränger in i kajaken.

Det är en helt annan historia om sprickan ligger på kajakens undersida. Det här är den sida som stöder din vikt, träffar stenar och hindrar båten från att sjunka. Tyvärr är det också här sprickor förekommer oftast och de kräver allvarlig uppmärksamhet. Kajaken bör inte paddlas förrän de permanent utcheckas och hanteras.

Den allvarligaste platsen för en spricka är under sätet och framåt till fotpinnarna. Detta är området där paddelarens vikt och kraft oftast utövas på ojämna sätt. Sprickor upp mot fören eller bakåt mot aktern är mindre allvarliga. Dessa områden har inte nära den böjning som sittområdet har, men de är fortfarande ett problem.

Oavsett var sprickan är bör ändarna på den borras för att förhindra ytterligare fortplantning och sprickorna måste svetsas i plast. Om du ska låta en professionell göra detta, lämna borrningen till dem.

Vänd dig till proffsen?

Kontakta en kajakpaddling eller uthyrningsföretag för att vägleda dig om nästa steg. De kommer att bedöma sprickans svårighetsgrad med avseende på dess storlek och plats. När man tittar på storleken kommer de inte bara att kontrollera sprickans längd utan hur vidöppen den är. Uppenbarligen är en gapande öppning allvarligare än en spricka i hårfästet.

Om du ska försöka reparera på egen hand:

  • Använd ett litet borrkrona och sätt ett litet hål i vardera änden av sprickan så att den inte sprids.
  • Plast svetsar sprickan för att slutföra reparationen. Du behöver ett plastsvetspaket med HDPE-svetsstänger och det fungerar på samma sätt som en limpistol.
  • Plast kan också repareras med en tändare eller fackla och rester av plast.

När du försöker reparera en allvarlig spricka på egen hand riskerar du ytterligare skador på din kajak. Det är också möjligt att allt du gör inte kan repareras av en professionell. Tänk noga innan du börjar och fortsätt på egen risk.