Vad är dos och don'ts om rengöring av ett bambu skärbräda?

6

Vad är dos och don'ts när det gäller att rengöra en bambu skärbräda?
Hur får man leva ett långt liv?

Jag hörde att folk pratar om att använda mineralolja w.r.t samma. Hur mycket och när använder det?

    
uppsättning Aquarius_Girl 25.05.2013 17:55

6 svar

6

Skötsel av bambu skärbrädor är extremt lika med traditionella träskivor:

  • Förbered dem med mineralolja och uppdatera det varje månad eller så. (Torka med olja, låt sitta en stund, kanske 15-20 minuter, torka av).
  • Tvätta endast med mild tvål och skölj och torka omedelbart. (Torka av och låt lufttorka.) Lägg inte i diskmaskin.
  • Om du använder för rått kött kan du sanera med en mycket utspädd blekmedellösning (ungefär en tesked flytande blekmedel per vattenflaska, 5 ml per liter). Skölj noggrant efteråt.
svaret ges 25.05.2013 18:21
3

Jag köpte kokosolja bara för min bambu skärbrädor. Jag kommer inte att använda en petroleumsprodukt som mineralolja av alla slag.

Jag kan inte använda några tvål så att jag gjorde forskning om rengöring. Jag vill att mina rätter ska vara minst lika rena som de tvättas med tvåltvål. Jag lärde mig att det inte är produkten som används, det är gnidningsrörelsen som gör städningen. Så jag tvätta saker med bakpulver löst i varmt vatten. Jag använder den för nästan allting. Rätter, kläder, mig. Soaking bakat på saker över natten med bakpulver fungerar bra. Förmodligen inte för min skärbräda men. Jag använder också ättika och vatten. Jag använder inte bakpulver och ättika tillsammans för andra saker än tvätt. Att sätta ihop skapar bara en bas. Den kemiska reaktionen ger rengöring för tvätt, men jag tror inte att det gör mycket för hårda ytor. Vinäger användes på sjukhus i England under koleraepidemin. Det är mycket bättre och säkrare än blekmedel. Också säkrare än diskmedel som kan göra dig sjuk av att inte sköljas väl.

Jag har haft träskivor varp från att bli för våt. Jag har just satt dem med warp upp och ångad dem från botten med ett vaggar på toppen. Rättade ganska bra.

    
svaret ges 08.07.2015 03:03
2

Att ha en bambu skärbräda är inte annorlunda än någon annan stil av trä. Gnid det med din föredragna olja, jag använder personligen jordnötsolja men också mineralolja. Du kan torka skärbrädet med vit vinäger för att hjälpa till att sanera det. Lämna aldrig vatten eller juice från kött eller grönsaker som sitter på skärbrädet under en längre tid, eftersom det kommer att varpa träet och göra att ytan blir ojämn.

    
svaret ges 31.05.2013 19:51
2

Jag använder citronolja och olivolja för att hålla mitt bambubräda som ser nytt och luktade fint. Efter varje användning sköljer jag det med hett vinägervatten och applicerar sedan en lätt kappa av oljan. 30 droppar citronolja till 1/4 kopp olivolja. Detta är också det jag använder för att polera mina trämöbler. Lite går långt! Jag använder pappershandduk på skärbräda, men en mjuk trasa för möbler! Mitt hem lukar fint också.

    
svaret ges 12.08.2015 00:47
2

Var god använd inte kokosoljan som du använder för att laga mat till din trä / bambu skärbräda. Det kommer att locka bakterier och bli rancid. De gör speciellt bearbetad kokosnötolja för skärbrädor, men det är inte samma sak. Om petroleum stör dig, prova bivax. Generellt sett, om du kan laga mat med det, använd det inte för att konditionera dina skärbrädor. Här är en bra lista över säkra balsam.

Kokosolja är inte lösningen på allting. Massor av saker, men inte detta.

    
svaret ges 29.09.2016 23:41
1

Raffinerad kokosnötolja, som Dunns flod, är det som jag använder ibland för att "säsong" bambu skärbräda (det går inte rancid, som varnat i ett tidigare inlägg). Efter noggrant rengöring av brädet, och medan brädet fortfarande är fuktigt, applicerar jag ett mycket tunt lager av kokosnötolja dabbed på köksvävnad. Fukthjälpen hjälper till att hålla oljan på den övre ytan *, utan att absorbera oljan i tjockleken på brädet. När tavlan torkar bambuet föryngras. [* eftersom oljan alltid är över vatten].

Om rumstemperaturen är cirka 22 grader C, är fördelen med kokosolja att den fortfarande är i geléform och hjälper till att sprida sig som ett tunt lager på det fuktiga brädet. Att tillsätta citronolja kan vara bra, men jag har inte provat det.

    
svaret ges 23.06.2018 15:13

Läs andra frågor om taggar