Var herr rogers en prickskytt i militären?

Sedan åtminstone 1990-talet har en urban legend cirkulerat som hävdar att Mr. Rogers - aka den avlidne Fred McFeely Rogers, värd för barnens tv-show "Mr. Rogers 'Neighborhood" - var en marin skarpskytt. Vissa hävdar till och med att TV-personligheten, känd för sina färgglada tröjor, skårade så många som 150 "dödar" under Vietnamkriget och hade tatueringar på armarna för att bevisa det. Det virala ryktet är falskt. Militära tjänstemän säger att det bara är en annan urban legend.

Postume rykten

Rykten om att Rogers hade militär bakgrund dödade i mitten av 1990-talet. Men TV-värdens död i februari 2003 utlöste en uppblomstring av virala inlägg och e-postmeddelanden, den här gången med en ny twist: nu var Rogers förmodligen en ex-Navy SEAL, en medlem av USA: s huvudsakliga specialoperationsstyrka. Detta rykte började spridas efter att någon bifogade det till ett e-postbedrägeri som gjorde liknande påståenden om Bob "Captain Kangaroo" Keeshan.

Ett e-postmeddelande från 2003, ganska representativt för rykten, hävdade att Rogers hade dolt sitt våldsamma förflutna från sina miljontals älskande fans:

"Det var den här snygga lilla mannen (som just gick bort) på PBS, mild och tyst. Mr. Rogers är en annan av dem som du minst skulle misstänka att vara allt annat än vad han skildrade. Men Mr. Rogers var en US Navy Seal, strid -bevisat i Vietnam med över tjugofem bekräftade dödar på hans namn. Han bar en långärmad tröja för att täcka de många tatueringarna på underarmen och biceps. (Han var) en mästare i handeldvapen och hand-till-hand-strid, kunna avväpna eller döda i hjärtslag. Han gömde bort det och vann våra hjärtan med sin tysta humor och charm. "

Sanningen om herr. rogers

Rogers, en presbyteriansk minister, vann verkligen hjärtorna hos barn och vuxna med sin lugna och vänliga uppförande. Och sant, han bar alltid en tröja på sin show och täckte helt armarna. Men tröjan var en del av den person som Rogers skapade för programmet. Det täckte inte några tatueringar.

Historien som berättas i ovanstående e-postmeddelande och på andra håll är falsk. Efter examen från Rollins College i Florida 1951 började Rogers omedelbart en sändningskarriär, som fortsatte oavbruten i nästan 50 år, även när han studerade för en gudomlig examen, på grund av vilken han blev en ordinerad predikant. 1962. Han tjänade aldrig i militären.

Ändå har ryktet fått ett sådant eget liv att den amerikanska flottan själv bestämde sig för att utfärda en korrigering:

Fakta:

För det första föddes Rogers 1928 och alltså vid tidpunkten för USA: s inblandning i Vietnamkonflikten var för gammal för att anlita till den amerikanska flottan. För det andra hade han ingen tid att göra det. Strax efter avslutad gymnasium gick Mr. Rogers direkt till college och efter examen direkt i TV-arbete.

Slutsats:

Av de ovan nämnda skälen är det uppenbart att Mr. Rogers aldrig kunde ha tjänat i militären. Han valde medvetet långärmade kläder för att behålla sin formalitet och auktoritet inte bara för barn utan också för deras föräldrar. Överraskande kallade ingen honom Fred och han ville behålla det på det sättet.

Rogers var långt ifrån att dölja ett hemligt förflutet som en utbildad mördare och var verkligen en mild själ som ägnade hela sitt vuxna liv åt att utbilda och förbättra barnens liv överallt. För sina bidrag infördes han i Television Hall of Fame och tilldelades presidentens frihetsmedalj.